Wednesday, August 18, 2010

Ensimmäisiä fiiliksiä Torontosta

Kerinnyt nyt reilun viikon asua täällä niin jonkinnäköinen kuva kaupungista alkanut hahmottua. Tässä vähän ajatuksia.

Toronto on autokaupunki melko isolla A:lla. Ihan keskustassa asti menee about kuuden kaistan levyisiä autobaanoja ja autotuistumisen takia asutus on levinnyt tosi laajalle. Jos haluaa liikkua nopeasti, niin auto on pakollinen. Tilannetta tosin tasapainottaa se, että metroverkko vie laajalle ja sivuttaisliikenne busseilla metroasemille toimii. Metroasemien ympärillä on myös tosi paljon kaupunkimaisia palveluita, vähän niinkuin Herttoniemen ja Kampin välimuotoja. Esimerkiksi meikäläisen tuleva kämppä (asun kuun loppuun vähän pohjoisempana) on yhden viimeisimmistä metropysäkeistä (Sheppard/Yonge) vieressä ja mulla on lähellä mm. 2 leffateatteria, 2 pienehköä ostaria ja erittäin hyvälaatuinen ruokakauppa + miljoona etnistä ravintolaa. Sheppardilta vetää keskustaan metrolla 20 minuuttia ja Yorkiin bussilla 20 minuuttia. Stadissa ei tulis mieleenkään asua näin kaukana keskustassa, mutta täällä tällain asuminen tuntuu toimivan.

Positiivista on myös se, että kaupunki on siisti ja kaikki paikat tuntuu olevan hyvässä kunnossa. Oon vaan tosin miettinyt että sellaisen kliinisyyden ja infran hyvässä kunnossa olemisen varjopuolena tuntuu olevan se, että vaihtoehtokulttuuri kuihtuu. Jos vertaa Torontoa (tai Helsinkiä) vaikka New Yorkiin tai Berliiniin, niin näin ensivaikutelmalta tuntuu, että täällä ei ole sellaista rosoisempaa kaupunkikulttuuria (esim klubit ja galleriat). Berliinissä ja New Yorkissa vaihtoehtokulttuuri ammentaa niistä hylätyistä vanhoista tehdas- ja varastotiloista, mutta täällä (ja Suomessa) ei tuollaisia oikein tunnu olevan, tai jos on niin ei ainakaan keskustan alueella (tässä myös liika henkilöautoliikenteeseen nojaaminen on syyllinen, tosin). Suomessa myös tuollaisia tiloja vahdataan liian tarkkaan että niissä voisi mitään järjestää, kai tai on näitä hoivayhteiskunnan varjopuolia.

Edellisestä voi johtaa, että en pitäisi Torontoa ihan ykkös turistikaupunkina. Oon käynyt nyt muutamaan otteeseen hengailemassa vähän pidempään tuolla keskustassa, niin juuri se tietty kliinisyys ja liikenne ehkä tuo sen, että ei siellä tee mieli vaan hengailla ja istuskella päämäärättömästi. Nähtävyyksistä CN Tower oli aika ankea, 2 tuntia jonottamista hienon näköalan takia oli vähän meh. Vähän ydinkeskustan ulkopuolella on tosin Kensington Market, joka on ihan täynnä second hand kauppoja, orgaanisia myymälöitä ja kuppiloita. Kensington on myös Chinatownin ympäröimä, siellä pääsee vähän aistimaan sellaista erikoisempaa tunnelmaa. Little Italyssä ja Little Portugalissa (täällä on sellainenkin!) en oo vielä ehtinyt käydä. Mut tosiaan, oon vasta tutustumassa tähän kaupunkiin eli saattaa olla että täällä on vaikka mitä jännää, mutta näin ensivaikutelmalta Toronto vaikuttaa erittäin mukavalta asuinkaupungilta, mut ei niinkään turistimatkan arvoiselta paikalta.

Mut loppuun vielä vähän viime lauantailta. Kävin vähän varjo-Flow festareilla kuuntelemassa Chrystal Castlesia, Sindenia ja Ruskoa. Oli erittäin kova meininki kaikkien keikoilla, mut erityisesti Ruskon soittaessa oli aika maailmanlopun meininki:


Tässä nyt alkuun. Ens postauksessa vähän ehkä omasta arjesta ja kanadalaisista itsestään.

2 comments:

Steve brown said...

Moi,

Kävin kerran Torontossa, tosin kokemukset rajoittu Lätkämuseoon ja julkijuopotteluun. Kytät keskeytti pussikaljat laittomina joten suunnattiin baarikaduille ja löydettiin yksi hieno kattoterassibaari.
Vaikutti kivalta mestalta, tsemppiä sinne!

ps. Rusko kuullosti Limp bizkitin ja Huoratronin sekotukselta....mielenkiintoista. Propsit myös uuden levyn nimestä: OMG

Antti * said...

West Queen West eli Queenin länsipää on jo aika vaihtoehtoista, samoin idässä Leslievillet ja muut. Mut ei siellä sellaisia isoja alueita taida olla, enemmänkin muutama kortteli siellä täällä.